top of page

Een gebedsdagboek bijhouden

Bijgewerkt op: 31 mei 2023

Een weg naar innerlijke en uiterlijke helderheid

Op bepaalde dagen of weken (Advent of Vastentijd) kan men zich intensiever bezighouden met levensthema's en zich bewuster wijden aan de eigen spiritualiteit. In de Benedictijnse levenskunst is het vinden van helderheid voor zichzelf en het eigen leven een weg die geworteld is lectio en stilte. Een onderdeel daarvan kan het gebedsdagboek zijn.


Waarom is dat waardevol?

Het is een goed idee om een dagboek bij te houden en daarin je ervaringen op te schrijven na elke gebedstijd of minstens één keer per dag 's avonds. Schrijf op wat je achteraf opvalt, ook al lijkt het weinig spectaculair.


Wat schrijf ik in het dagboek?

· Let er bij de evaluatie van je gebedstijden vooral op of en hoe de emotionele kwaliteit van je ervaring in de loop van de tijd is veranderd: Als je tijdens een meditatie plotseling heel moe werd of je kort daarna niet meer kon herinneren waarover je aan het mediteren was, als er midden in de meditatie plotseling vreugde ontstond bij een woord of zin van de meditatietekst, of ook angst, onrust, ergernis, woede ...

· Het kan zijn dat het je soms aan woorden ontbreekt of dat elk woord ongeschikt lijkt om adequaat uit te drukken wat je hebt meegemaakt. Probeer niettemin te benoemen wat je is overkomen. Alleen wat benoemd wordt - hoe fragmentarisch ook – heb je ervaren en wordt geestelijk verwerkt.

· Wanneer je in gebed opschrijft wat je is overkomen, beschrijf dan eenvoudig je ervaringen zoals ze waren, zonder ze te beoordelen. Wat was, mag zo zijn. Als er niets gebeurde in het gebed, dan is dat zo. Accepteer ook de leegte en ga vastberaden verder.

Verbanden zien via een gebedsdagboek

Reken er niet op dat je tijdens je gebed één grote religieuze ervaring zult hebben. Integendeel, als je aandachtig naar jezelf kijkt, zul je een overvloed aan kleine, onopvallende ervaringen opmerken. Vele daarvan hebben op het eerste gezicht misschien nog geen spirituele kwaliteit. Maar al deze ervaringen zijn als kleine mozaïeksteentjes: Op zichzelf genomen zeggen ze je niets, maar samen vormen ze een beeld. Als je zorgvuldig de vele dingen verzamelt die je in de loop van de dag zijn overkomen, kun je in de samenvatting een totaalbeeld ontdekken dat een diepe geestelijke betekenis heeft. Het is wat God je persoonlijk wil laten zien op de weg van je gebed.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page